Przedpremierowe otwarcie "Probusa"
Już jutro (24.04) o godzinie 12:00 nastąpi otwarcie browaru. Goście będą mogli spróbować pięciu rodzajów piwa. Pilsa "Kurza stopa", lagera, żytniego stouta, ambera oraz piwa pszenicznego. Skotnicki zapowiada, że nazwy piw będą nawiązywały do najlepszych momentów w historii Polski, np. "Odsiecz 1683". Jak na razie otwarty zostanie tylko bar. W kolejnych terminach będą otwierane kolejne pomieszczenia.
Wewnątrz obiektu, który będzie spełniał wielorakie funkcje, niemal wszystko jest już gotowe. Właściciele czekają jeszcze na odbiór restauracji, w której zmieści się 140 osób. Z kolei pub będzie mógł gościć do 60 konsumentów. Skotnicki informował wcześniej o planach działalności kulturalnej w "Probusie" koncertach i wieczorach autorskich. Do tego doszedł nowy pomysł. Chodzi o wspólne działania restauratorów z kompleksu pokoszarowego, browaru i Centrum Sztuki. - Mam nadzieję, że razem, jako "Strefa Młyńska" uda nam się stworzyć atrakcyjną ofertę dla mieszkańców Oławy i nie tylko - zapowiada Piotr Skotnicki.
[P]