Zostali pasowani na uczniów
Pasowanie na ucznia CKZiU to już tradycja. Jak każdego roku, tak i dzisiaj w hotelu Oławian odbyło się pasowanie na ucznia klasy gastronomicznej i hotelarskiej, ale nie tylko. Młodzież, opowiadała o swoich praktykach we Włoszech, a Maria Bednarczyk mówiła o hotelach w Polsce, które mają sto lat.
Pasowanie odbyło się 8 listopada. Na samym początku po powitaniu gości, młodzież, która odbyła swoje praktyki w hotelach w Rimini opisała swoje przeżycia i zadania jakie musiała wykonywać. Tym samym podsumowali praktyki w ramach projektu POWER VET. Po prezentacji dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Maria Domaradzka wraz z zastępcą starosty Beatą Worek wręczyli certyfikaty uczestnictwa w praktykach.
Następnie Maria Bednarczyk zaprezentowała 100-letnie hotele i restauracje w Polsce hotele w Polsce. Wśród nich znajduje się między innymi hotel Palace w Warszawie, Royal w Poznaniu czy też hotel Savoy w Łodzi. Młodzież z klasy pierwszej wzięła udział w konkursie sprawdzającym. Pierwsza klasa - gastronomiczna miała do wykonania dekorację ciastek, wypisanie potraw w której są pomidory oraz wyciśnięcie soku z cytryny. Druga klasa - hotelarska miała do wykonania dekorację pomarańczy goździkami, wypisanie atrakcji Dolnego Śląska, a trzecią konkurencją było przejście z jajkiem na łyżce.
Zaraz po tym odbyło się pasowanie na ucznia, którego dokonała Maria Domaradzka wraz z menadżerem hotelu Oławian i poczęstunek włoskich dań, które zostały przygotowane przez uczniów.