Krótka historia początków kawy – skąd pochodzi najsłynniejszy napój świata?
Pijemy ją praktycznie codziennie nawet po kilka razy, a ilość jej rodzajów często powoduje ogromną zadumę nad tym, który napój wybrać. Espresso, macchiato, latte, cappuccino – to tylko jedne z wielu odsłon kawy, która swoje początki miała w Etiopii. Jej nazwa najprawdopodobniej wywodzi się z regionu Kaffy, który po dziś dzień słynie z upraw kakaowca. Początki kawy owiane są wieloma legendami, wśród których jedna powtarzana jest najczęściej przez mieszkańców rejonów upraw. Według niej w Etiopii wypito kawę po raz pierwszy w IX wieku. Lokalni pasterze kóz zaobserwowali, że należące do nich zwierzęta chętnie zjadają czerwone owoce z krzewów powszechnie rosnących w regionie; to właśnie po ich skonsumowaniu zwierzęta stawały się bardziej aktywne i skore do wspólnych harców. Zainteresowani zjawiskiem pasterze zebrali więc owoce kakaowca oraz zaparzyli je w gorącej wodzie. W efekcie otrzymali intensywny, pachnący napój, po którego wypiciu również nabrali sił. Właśnie taki był początek kawy.
Gdy Polak spróbował kawy, wpierw uznał ją za niesmaczną! O kawie w Polsce
Polacy mieli okazję poznać smak kawy w XVII wieku, gdy ta przybyła do nich z Turcji. Mimo opowieści o pasterzach i smacznym napoju, kawa początkowo nie zachwyciła podniebienia Polaków. Była uznawana za niesmaczną i szkodliwą – dopiero sto lat później zaczęła zyskiwać popularność. Jedną z przyczyn było powstanie pierwszych w Polsce kawiarni; do najpopularniejszych miejsc należały gdańskie kafehausy. Każda gospodyni wiedziała jak zaparzyć dobrą kawę, zaś proporcje parzenia w przeszłości, obecnie łączą się z teraźniejszością. W XIX wieku kawa stała się popularna na dworach szlacheckich, zaś do parzenia kawy zatrudniana była służąca nazywana kawiarką – to właśnie na cześć tej profesji nazwane zostały małe czajniczki ciśnieniowe, pozwalające w prosty sposób zaparzyć naprawdę mocną kawę. We wszystkich częściach Europy, tak i w Polsce, początkowo kawę pito w sposób arabski, czyli bez żadnych dodatków. Z czasem rozpoczęto dodawać do niej cukier, mleko bądź tłustą śmietankę. Ta ostatnia była nazywana „kawą po polsku”. Dziś mamy do czynienia z wieloma rodzajami kaw, począwszy od włoskiego espresso, kawy dyniowej, różanej czy – najchętniej pitej latem – mrożonej z dodatkiem kostek lodu.
Kawa na ławę – jak znaleźć prawdziwe ziarna, dzięki którym uzyskamy pyszny napój?
Rynek pęka w szwach od firm zajmujących się produkcją kawy. Smak, zapach oraz jakość kawy najczęściej dyktowana jest stopniem palenia ziaren, regionu ich pochodzenia, a nawet od rodzaju gleby, na której rosną kawowce. Najpopularniejszym rodzajem ziaren jest arabika, mogąca mieć słodkawy posmak z nutą czekolady, orzechów i karmelu lub skłaniać się bardziej ku owocowemu, kwaskowatemu smakowi. Drugie miejsce zajmuje gorzka robusta, zaś trzecie przypada delikatnej liberice. Ziarna można ze sobą łączyć, tworząc tym samym niepowtarzalne mieszanki i wyważone smaki – tak robi między innymi Mazurro, oferujący najwyższej jakości kawę ziarnistą i mieloną we włoskim stylu. Warto wybierać producentów, którzy szczegółowo opisują swoje kawy i zawsze są gotów udzielić odpowiedzi na ewentualne pytania. Więcej o mieszankach różnych ziaren i efektach, jakie można otrzymać dzięki umiejętnemu parzeniu przeczytasz pod linkiemhttps://sklep.mazurro.com/. Parzenie kawy dla wielu jest sztuką, a żeby robić to po mistrzowsku, należy przede wszystkim dużo próbować. Oferty wielu kawiarni obejmują liczne rodzaje kawy i propozycje ich przyrządzenia. Poznanie tajników dobrej kawy wymaga czasu, a także sporej wiedzy bezpośrednio związanej z najważniejszymi ośrodkami powstania i promowania tego napoju. Kawa to nie tylko produkt spożywczy – to przede wszystkim tysiąclecia kultur ukryte w zróżnicowanych, małych ziarenkach.
[Artykuł partnera]