Lokal z wieloma nieprawidłowościami. Sanepid zawiadomił prokuraturę
28 sierpnia zostaliśmy poinformowani przez rodziców dzieci uczęszczających do żłobków i przedszkoli w Oławie o pierwszych zatruciach salmonellą. Jak nas informuje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Oławie, pierwsze zachorowanie wystąpiło 23 lipca, pierwsza hospitalizacja była dwa dni później. Pierwsze zgłoszenie do sanepidu dotarło dopiero w niedzielę, 26 lipca o godzinie 9:00 - W związku z faktem, iż salmonella najczęściej przenosi się poprzez żywność, a wyżej wskazana placówka wedle wiedzy organu była zaopatrywana w posiłki przez daną firmę cateringową w tym samym dniu przeprowadził kontrolę tego zakładu, w trakcie której stwierdził liczne uchybienia przepisom prawa żywieniowego. - informuje mgr inż. Małgorzata Sienkiewicz dyrektor Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Oławie.
Próbka żywności została pobrana z 24 lipca -W zakładzie nie występowały próbki z innych dni, w szczególności z 23 lipca, ponieważ wedle oświadczenia osoby prowadzącej zakład zostały zlikwidowane 26 lipca o godzinie 12:00. W miejscu przechowywania próbek nie istniały żadne inne niż te, które zostały pobrane. - wyjaśnia Małgorzata Sienkiewicz. -PPIS w Oławie w celu ustalenia przyczyn zakażenia przeprowadził następujące czynności: oprócz pobrania próbek żywności pobrano również próbki kału od pracowników firmy cateringowej. Żadne z badań nie dało wyniku pozytywnego.
W toku dalszych czynności prowadzonych przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną, prowadzący czynności wyjaśniające otrzymali od placówek, w których wystąpiło zatrucie informację, że w tym samym lokalu funkcjonowała inna firma należąca do innej osoby -Tego rodzaju dane nie znajdują potwierdzenia w rejestrze zakładów prowadzonych przez PPIS w Oławie, albowiem ta osoba nigdy swojej działalności nie zgłosiła. Również w czasie kontroli przeprowadzonej 26 lipca kontrolowana nie przekazała informacji, iż oprócz niej w tym samym lokalu prowadzi działalność inna firma, ani też ta okoliczność w żaden sposób nie wynikała z innych okoliczności jak np. szyldów czy innych oznaczeń na lokalu gastronomicznym. Według danych przekazanych przez PPIS w Oławie już w trakcie zwalczania salmonelli drugi przedsiębiorca miałby świadczyć usługi cateringowe dla kilku placówek objętych zatruciem. W tym miejscu PPIS w Oławie wskazuje, że podjął w stosunku do drugiego przedsiębiorcy czynności wyjaśniające, przed wystąpieniem do DWPIS we Wrocławiu z wnioskiem o ukaranie w związku z prowadzeniem działalności bez wymaganego zatwierdzenia i wpisu do rejestru zakładów. PPIS w Oławie dostrzegając, iż w niniejszej sprawie mogły się wypełnić przesłanki przestępstwie z art. 160 kk. poprzez narażenie dzieci z rzeczonych placówek na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu polegające na wyprodukowaniu i dostarczeniu żywności zanieczyszczonej pałeczką Salnonella jak również przestępstwa z art. 97 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, polegającego na produkcji i wprowadzeniu do obrotu środka spożywczego zepsutego, pismem z 12 sierpnia 2020 roku zawiadomił Prokuraturę Rejonową w Oławie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.
W poprzednim naszym artykule "Oławska restauracja bez zarzutu. Salmonella nie była w ich pożywieniu" poinformowaliśmy, że Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Oławie nie stwierdziła żadnych uchybień w prowadzeniu firmy oraz wydała zgodę na ponowne jej otwarcie -Odnosząc się do kwestii ponownego zatwierdzenia zakładu pomimo uzasadnionych podejrzeń, iż występujące w nim nieprawidłowości stanowiły przyczynę epidemii salmonellą PPIS w Oławie wskazuje, że w świetle przepisów prawa powszechnie obowiązującego przeszłość zakładu nie może rzutować na treść decyzji o jego zatwierdzeniu jak również organ Państwowej inspekcji Sanitarnej nie korzysta przy jej wydawaniu z uznania administracyjnego. - informuje Małgorzata Sienkiewicz.
Zgodnie z artykułem 148 ust. 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych): Właściwy organ zatwierdza zakład do celów określonej działalności wyłącznie jeżeli podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze wykazał, że spełnia odpowiednie wymogi prawa żywnościowego.
Kontrola, która została przeprowadzona w zakładzie 10 sierpnia wykazała, że zakład spełnia wymogi prawa żywnościowego, wśród których brak jest takich kryteriów jak np: dotychczasowy przebieg działalności czy wręcz rękojmia prowadzenia działalności zgodnie z wymogami prawa żywnościowego -Co więcej, spoglądając na ten przepis i użyty w nim zwrot "zatwierdza zakład" zamiast "może zatwierdzić" przesądza o tym, że decyzja PPIS w Oławie ma charakter związany, co oznacza, że przy spełnieniu przesłanek przewidzianych prawem (tu spełnieniu odpowiednich wymogów prawa żywnościowego) organ nie ma luzu decyzyjnego i musi wydać decyzję pozytywną. - dodaje Małgorzata Sienkiewicz. -Nawiązując do złożonego zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa PPIS w Oławie wskazuje, że możliwosć zakazania prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie firmy cateringowej dostarczające posiłków do placówek opiekuńczych i wychowawczych mogłaby przysługiwać sądowi karnemu.
Zgodnie z kodeksem karnym art. 41 § 2 sąd może orzec zakaz prowadzenia określonej działalności gospodarczej w razie skazania za przestępstwo popełnione w związku z prowadzeniem takiej działalności, jeżeli dalsze jej prowadzenia zagraża istotnym dobrom chronionym prawem -Tak więc jakkolwiek PPIS w Oławie nie ma możliwości zablokowania działalności przez firmę cateringową, o ile w danym czasie spełnia wymogi w zakresie prawa żywieniowego, złożył zawiadomienie, które być może taki skutek przyniesie.