Najważniejsze składniki diety w niedoczynności tarczycy
Regularność posiłków
Cztery-pięć posiłków dziennie – wydaje się być dość banalnym zaleceniem, jednak dla osób z niedoczynnością tarczycy ma ogromne znaczenie, gdyż regularnie dostarczane posiłki pozwalają lepiej kontrolować apetyt. Na 2-3 godziny przed snem warto spożywać ostatni posiłek, aby nie przeciążać dodatkowo układu pokarmowego. Warto pamiętać, że diety restrykcyjne, ze zbyt dużym deficytem kalorycznym mogą wpływać na wzrost stężenia TSH (hormon przysadki mózgowej, którego ilość przy niedoczynności tarczycy jest podwyższona) oraz zmniejszać tempo metabolizmu.
Białko w diecie
Podaż białka u osób borykających się z niedoczynnością tarczycy powinna być zwiększona. Jego źródłem mogą być między innymi produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak drób, ryby, jajka czy nabiał oraz te pochodzenia roślinnego np. tofu, ciecierzyca, soczewica, groch, fasola. Białko jest niezbędne do produkcji hormonów tarczycy i wpływa korzystnie na tempo metabolizmu, dodatkowo pozwala lepiej kontrolować apetyt. Zauważono również, że odpowiednio zbilansowana pod kątem białka dieta hamuje wypadanie włosów, co jest jednym z głównych objawów choroby. Mięso i nasiona strączkowe są źródłem witamin z grupy B i żelaza, natomiast ryby pomagają pokryć zapotrzebowanie organizmu na jod i kwasy tłuszczowe n-3.
Węglowodany
Niski indeks glikemiczny jest szczególnie ważny dla osób z niedoczynnością tarczycy, ponieważ to zaburzenie często powiązane jest z nieprawidłową gospodarką glukozy. Źródłem węglowodanów w diecie powinny być produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik, który przyczynia się do zmniejszenia poziomu glukozy, a przy okazji cholesterolu w surowicy krwi. Warto również wspomnieć o warzywach i owocach, które oprócz błonnika, są źródłem składników mineralnych, witamin i antyoksydantów.
TÅ‚uszcz
Najlepszym źródłem tłuszczu w diecie są nasiona, orzechy i pestki, awokado, tłuste ryby oraz oleje: rzepakowy, lniany, słonecznikowy, sojowy czy oliwa z oliwek. Istotne jest, aby osoby z niedoczynnością tarczycy szczególnie dbały o ten makroskładnik, gdyż występuje u nich zwiększone ryzyko chorób kardiologicznych. Znaczącą rolę odgrywają również kwasy n-3, które działają przeciwzapalne i wzmagają zmianę trójjodotyroniny do tyroksyny. Ponadto kwasy tłuszczowe n-3 mają właściwości hamujące nadmierną odpowiedź immunologiczną oraz lipogenezę, co może być szczególnie istotne dla osób otyłych.
Witamina D
Zauważono, że stężenie witaminy D we krwi jest niższe u osób z chorobami autoimmunologicznymi (a niedoczynność tarczycy może mieć takie podłoże). Specjaliści żywienia zwracają uwagę, że niedobór tej witaminy powiązany jest z powstawaniem chorób nowotworowych, układu sercowo-naczyniowego i zaburzeń metabolicznych, takich jak insulinooporność czy otyłość. Najlepszym źródłem w pożywieniu będą: jaja, pełne mleko i produkty mleczne, oleje roślinne, sery dojrzewające, ryby, oraz wątroba (wieprzowa czy drobiowa). W przypadku głębokiego niedoboru zalecana jest konsultacja z lekarzem i wprowadzenie suplementacji czy nawet leczenia specjalnymi preparatami.
Jod
Zawartość jodu w produktach żywnościowych jest uzależniona od wielu czynników – między innymi regionu kraju, jego zasobów w glebie czy wodach gruntowych. Jod jest jednym ze składników budujących hormony, dlatego jego odpowiednia podaż jest niezbędna. Niedobór, jak i nadmiar może upośledzać funkcje tarczycy. Źródłem w diecie są: ryby, sery podpuszczkowe, orzechy, jaja, płatki owsiane, mleko i produkty mleczne.
Selen
Jest to składnik enzymów, które związane są z gospodarką hormonalną tarczycy. Selen, jako składnik peroksydazy glutationowej pełni funkcję ochronną tkanki tarczycowej przed stresem oksydacyjnym, a co za tym idzie jego rola jest bardzo istotna w prawidłowej pracy tego narządu. Źródłem w diecie są: ryby, jaja, kasza gryczana, kakao, wieprzowina, ryż, sery podpuszczkowe, orzechy.
Podsumowanie
Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy, powinny zwróć szczególną uwagę na swoją dietę. Powinna ona dostarczać pełnowartościowych składników odżywczych: białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Oczywiście ważna jest ich jakość oraz ilość. Należy pamiętać o odpowiedniej podaży jodu, witaminy D oraz selenu. Inspiracji i nowych przepisów można szukać na specjalistycznych blogach, gdzie dietetycy dzielą się swoją wiedzą i praktycznymi wskazówkami oraz przepisami na ciekawe potrawy.
[Materiał partnera]