Pizza na kółkach, czyli pierwszy oławski Food Truck
Dodano:
Autor:
CzekaliÅ›my, czekaliÅ›my i siÄ™ doczekaliÅ›my. Ten dzieÅ„ prÄ™dzej czy później musiaÅ‚ nadejść. Na oÅ‚awskie ulice wjechaÅ‚ wÅ‚aÅ›nie pierwszy w naszym mieÅ›cie food truck – Ponton Pizza. Ten wyjÄ…tkowy projekt tworzy rodzeÅ„stwo, Mila i Wiktor. Ich pomysÅ‚em na pierwszy wÅ‚asny biznes jest pizza – królowa wÅ‚oskiej kuchni!
Pizza, jaką serwują swoim klientom młodzi oławianie, tworzona jest na tradycyjnych włoskich składnikach, aby po kilku chwilach trafić do kamiennego pieca opalanego drewnem. – Nasza pizza pieczona jest w temperaturze ok. 350-400 C. Taka temperatura daje możliwość wydobycia z pizzy i składników, jakie na niej się znajdują zupełnie innego smaku niż przy pieczeniu w dużo niższej temperaturze, jak robi się to zazwyczaj. Temperatura ma również wpływ na czas oczekiwania. Przygotowanie i upieczenie pizzy zajmuje około 5 minut. – wyjaśnia Mila.
Jak można było się spodziewać, pomysł na otwarcie własnego trucka powstał podczas wizyty za oceanem. – Pomysł narodził się już parę lat temu, po powrocie ze Stanów Zjednoczonych. Tam widziałem wiele takich samochodów. W lutym tego roku postanowiłem, że trzeba brać się za robotę i ruszać. Dwa miesiące organizowania i przygotowywania i udało się, jesteśmy! – mówi pełen entuzjazmu Wiktor.
Na dobry początek, aby podbić serca i żołądki mieszkańców właściciele przygotowali 6 pizzy w prostej kombinacji składników. Trzy z nich będą na stałe, a pozostałe będą się zmieniać. – Będziemy zmieniać i kombinować z nowymi składnikami i kompozycjami. Tak naprawdę, dopiero gdy ktoś do nas przyjdzie, dowie się co mamy do zaoferowania danego dnia. Dziś np. mamy pizze z orzeszkami ziemnymi, którą w niewielu miejscach można zjeść. W cenach od 11 do 14 złotych otrzymamy pizze o wymiarach ok. 23 centymetrów.
Oławianie chcą odwiedzać swoim pojazdem nie tylko ulice naszego miasta. W planach jest obecność zarówno na lokalnych imprezach plenerowych, jak i wydarzeniach kulturalnych w całej Polsce. Jak na razie ich food truck zatrzymał się na skwerku przy ul. Wiejskiej pomiędzy marketem Kaufland a sklepem Biedronka. (naprzeciwko stacji paliw).
Od nas za wyśmienitą pizzę z mozzarellą i salami ogromny plus! Sprawdzcie faceebooka Ponton Pizza
Mają rozmach skurczybyki, Ameryka zagościła w Oławie:D wszystko pięknie o ile smaczne ale znając moje szczęście to chuja ich spotkam na mieście tak będzie na pewno. pomysł ma przebicie ale tu smak zadecyduje ostatecznie rewolucje i Gessler będzie za nimi biegać i rozjebie całą zastawę tekturową. zaczynam polowanie
Å
Żu żu
Ale fajny pomysł.Życzę powodzenia i dużo klientów.W końcu jakaś odmiana,mimo,że to pizza,ale z pieca opalanym drewnem ma super smak.W Maestro taka własnie jest,bardzo dobra.
p
pancz
super pomysł! świetne wykonanie
P
Pauka
Mocno trzymam kciuki!!!
c
czeÅ›
Zajebisty pomysł. Kasę na pewno zrobicie ale coś za coś, będziecie się musieli nieźle na zapierdalać jak to w pizzerii
t
to ja
bylam tam dzisiaj,ale lipa,panienka ma ruchy jak moja babcia i wogole w srodku jest nieestetycznie,malo zachecajaco i brzydko,jednym slowem prowizorka.
o
olgiert
jaka prowizorka... ty wiesz co to sÄ… food trucki wogle?
h
hater tfuu
Są ludzie i taborety którym nie dogodzisz jak chcesz estetyczny wystrój to Magda Gesler chętnie przygarnie twoje $$ w food tracku ważne jest jedzenie, estetyka jego wykonania i smak a nie warunki. Gratuluję podjęcia się tego pomysłu na PRZYCZEPCE bo 90% pizzeri nie wie co to opalany drewnem piec.
A
AgaTa
doskonała pizza! nie mogę jej za dużo jeść ale będę was odwiedzała co jakiś czas ;)
t
to ja
swinie lubia jesc z koryta i co niektorzy ludzie tez
K
Konsument
Pomysł świetny, smak ok ale cena do ilości zostawia wiele do życzenia. Proponuje zwiekszyć rozmiar..
B
Babol
Witam droga Redakcjo Poniosło was troszkę z tytułem to nie jest pierwszy Food Truck w Oławie:) Za młodych lat jeden Food Truck stał bardzo długo na ulicy 3 Maja (obecnie plac zajezdnia karetek) Kolejny stał na placu Gimnazialnym przy sklepie Sumik Kolejny przy obecnej biedronce koło stadionu Można wymienić tak bez końca no ale tak to juz jest kto płaci za reklamę to można napisać cuda
.
....
Najgorsza pizza jaką Kiedy kolwiek jadłem.
Z
Zuza
Przed chwilą jadłam, bardzo smaczna. Jedna była z szynką parmeńską, druga z salami. Ta z salami wymiata, a z tej pierwszej odjęłabym pomidorki (o tej porze roku są bez smaku).
o
obserwator
Ok dobry pomysł dla młodych ludzi na swój własny biznes,robić dalej bez mrożonego ciasta ,palenia drzewa na węgiel koło domu/można wynająć ogródek działkowy i tam przygotowywać węgiel drzewny nie podtruwać bliskich/ więcej inwencji w obsłudze i będzie ok .Można podglądnąć samochody we Wrocławiu gdzie kolejki sięgają zenitu a żarcie super ,obsługa super
P
Ponton Pizza
Witamy! Dzięki za pozytywne komentarze, bardzo motywują nas do działania ;) wszelkie uwagi bierzemy pod uwagę i choć od otwarcia raptem 3 tygodnia wiele się już zmieniło, działamy sprawniej a i pizza jest jeszcze pyszniejsza :) nie do końca rozumiem ostatni komentarz, chyba zaobserwowal Pan kogoś innego, u nas w piecu palimy wyłącznie naturalnym surowym drewnem najwyższej jakości. Aktualnie używamy głównie drewna bukowego, które uchodzi za najszlachetniejsze. Dbamy o to, żeby nasza pizza była w stu procentach naturalna i cieszy nas to,ze zyskujemy dzięki temu zadowolnocyb klientów. Pozdrawiamy serdecznie!
E
Eva
Super pomysł
A
Anna
Super, że młodzi ludzie mają takie pomysły i rozkręcają swój biznes
A
Anna
Czy ktoÅ› wie, czy pizze serwujÄ… tam codziennie i czy dalej stacjonujÄ… na przeciwko Kauflandu?
E
Eva
~Anna z tego co widziałam są dalej na przeciwko Kauflandu, ale czy codziennie to nie wiem :) może gdzieś znajdziesz nr tel i wtedy zadzwoń i dopytaj u źródła :)
D
Daro
Mila tak mi sie spodobala ze specjalnie poszedlem do niej po gofra xD