Poznaj z nami Smaki Oławy.
Wspólnie z restauracja Hotelu Oławian, portal Olawa24.pl rozpoczyna nowy cykl programów kulinarnych - "Poznaj z nami Smaki Oławy". W świat nowych smaków, nie koniecznie z Oławy zabierać nas będzie Grzegorz Banasiewicz, szef kuchni Hotelu Oławian.
W pierwszym odcinku przedstawimy jak łatwo jest przygotować smaczną kolacje walentynkową. Naleśniki buraczane z krewetkami w sosie serowym.
OGLĄDAJ 1 ODCINEK "SMAKI OŁAWY"
Przygotowanie buraczanych naleśników:
-mleko ok 150 ml
-1 jajko
-sól
-mąka
-woda
-koncentrat barszczu
Wysztkie składniki mieszamy razem i na koniec dodajemy troche oliwy. Przed usmażeniem trzeba odczekać 15 min, aby naleśniki były cieńki i nie napowietrzały się. Smażymy na odrobinie masełka.
Farsz do naleśników:
Kroimy cebulę na drobną kosteczkę, a następnie siekamy szpinak. Do farszu dodajemy 4 krewetki a trzy zostawiamy do dekoracji. Odrywamy ogonki od krewetek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, potem pokrojoną cebulę, posiekany szpinak a następnie dodajemy krewetki. Kiedy wszytsko się już przysmaży dodajemy czosnek i ok 50ml śmietanki 30%. Smażymy tak długo aż wszytskie składniki się połączą.
Sos Serowy:
-ok 15g masła
-posiekana w drobną kosteczkę cebula
-ser pleśniowy (najlepiej z niebieską pleśnią)
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy ser pleśniowy, chwilę podsmażamy, aż ser zacznie się rozpuszczać, musimy uważać aby się nie przypalił. Dodajemy 30% śmietnę, dla smaku można podlewamy odrobiną białego wina wytrawnego i dodajemy posiekanej zielonej pietruszki. Wszytsko trzeba gotować, aż wino odparuje.
Na koniec smażymy krewetki do dekoracji. Wrzucamy je na rozgrzane masełko i smażymy ok 3 min, i przyprawiamy. Dodajemy koperek.
Podanie potrawy na talerzu.
Farsz nakładamy na placek i zwijamy naleśniki. Następnie odcinamy końcówki. Sos lejemy na spód talerza i ukladamy na nim naleśniki, które polewamy sosem i posypujemy zielonym pieprzem. Na koniec dekorujemy całość wcześniej usmażonymi krewetkami.
Życzymy smacznego.