Szkolą się pod okiem włoskich kucharzy
Trwa światowy tydzień kuchni włoskiej. Z tej właśnie okazji uczniowie z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Oławie mają szansę zobaczyć tworzenie dań kuchni śródziemnomorskiej.
Wydarzenie odbywa się w hotelu Oławian. 30 uczniów z drugiej i trzeciej klasy kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych ogląda pokaz kuchni śródziemnomorskiej.
Szef Salvo przed wejściem do kuchni opowiadał o tym, co jest najważniejsze we włoskiej kuchni, jak rozpoznać świeżą rybę, co zrobić, aby nie dodawać zbyt wiele soli do potraw oraz jak ważne w kuchni są oryginalne i sezonowe produkty.
W projekcie bierze udział pięciu włoskich kucharzy, którzy mogli podzielić się swoją wiedzą z uczniami dzięki Monice Kwiatosz, która jest honorowym konsulem Włoch.
Szefowie w ramach tygodnia kuchni włoskiej jeżdżą po różnych miejscach. Byli w Szczecinie, w Zamościu, a dzisiaj są w Oławie. Jednak z racji, że nie mamy takich warsztatów, właścicielka hotelu użyczyła nam swoją kuchnię - mówi Maria Domaradzka, dyrektor CKZiU.