Uzdolnieni uczniowie na gali ART-TALENT
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Oławie zorganizowała już po raz drugi Galę Talentów.
ART-TALENT 2019 odbyło się 21 marca. W konkursie wzięło udział 32 uczestników ze szkół podstawowych i ponadgimnazjalnych. Każda szkoła mogła zgłosić tylko trzech uczestników. Uczniowie opowiadali o swoich pasjach w takich dziedzinach, jak grafika komputerowa, rysunek, malarstwo, fotografia, film, i rękodzieło. Konkurs był oceniany w trzech kategoriach wiekowych: 6- 12 lat, 13-15 lat i 16-19 lat.
Laureaci w kategorii wiekowej 6-12 lat:
I miejsce – Blanka Matusewicz (Gminna Szkoła Podstawowa)
II miejsce – Aniela Konieczna (Szkoła Podstawowa nr 1)
III miejsce – Lena Domagalska (Szkoła Podstawowa nr 8)
Laureaci w kategorii wiekowej 13-15 lat:
I miejsce – Aleksandra Dróżdż (Gminna Szkoła Podstawowa)
II miejsce – Aleksandra Woźniak (Gminna Szkoła Podstawowa)
III miejsce ex aequo – Dominika Silewicz (Szkoła Podstawowa nr 3 w Oławie),
Julia Stajszczyk (Publiczna Szkoła Podstawowa nr 3 w Jelczu Laskowicach)
Laureaci w kategorii wiekowej 16-19 lat:
I miejsce ex aequo – Jakub Łabuński (CKZiU), Wikoria Buczak (LO Nr I), Łukasz Waszczuk (LO Nr I)
Wyróżnienie Karol Fudała (CKZiU) i Mateusz Śliwa (CKZiU)
W trakcie trwania konkursu odbył się również ART-TALENT Kulinarny - Konkurs skierowany do uczniów szkół podstawowych oraz klas trzecich gimnazjów z terenu powiatu oławskiego. Do zmagań konkursowych zgłosiło się dziewięć drużyn dwuosobowych. Konkurs kulinarny składał się z trzech konkurencji. Pierwszym zadaniem było dekorowanie tortu elementami jadalnymi oraz przełożeniu kremem blatów biszkoptowych. Na wykonanie tego zadania uczestnicy mieli 20 minut. Jury Konkursowe oceniało wygląd, oryginalność oraz estetykę przygotowanego tortu. Wiemy, że ocena tych słodkości przyniosła naszym Jurorkom nie lada trudność. Drugie zadanie polegało na przygotowaniu kanapki dekoracyjnej na kromce chleba tostowego. Podczas tego zadania prace konkursowe oceniane były według następujących kryteriów: oryginalność, wygląd oraz estetyka kanapki. Trzecią, a zarazem ostatnią konkurencją było nadanie tradycyjnej polskiej potrawy (kotleta schabowego z ziemniakami i surówką z marchwi i jabłka oraz szarlotki na ciepło z lodami waniliowymi.) – nowoczesnej, oryginalnej i artystycznej nazwy. Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się niebywałą pomysłowością i tak na kartkach pojawiły się przeróżne propozycje nowych nazw. W tym zadaniu ocenie podlegały: oryginalność i trafność określeń znanych i lubianych przez wielu Polaków potraw. - informuje CKZiU.
Laureaci:
I miejsce – Małgorzata Guź i Antonina Woźniak z Gminnej Szkoły Podstawowej;
II miejsce – Dagmara Pittner i Filip Grzywniak ze Szkoły Podstawowej Nr 5;
III miejsce – Amelia Sienkiewicz i Wiktor Szczepuła ze Szkoły Podstawowej Nr 8.
Organizatorkami konkursu kulinarnego były panie: Ewa Górnicka i Jagoda Ambrozik – Haba.
Fot: CKZiU