Warsztaty edukacyjne dla dzieci Food Heroes
Wolontariusze z firmy Electrolux organizują w szkołach podstawowych warsztaty Food Heroes, podczas których uczą jak nie marnować jedzenia, zdrowo się odżywiać i dbać o planetę.
Marnowanie żywności jest ogromnym światowym problemem, na tyle poważnym, że uwzględniono go wśród celów zrównoważonego rozwoju opracowanych przez ONZ. Jak pokazuje raport Banków Żywności „Nie Marnuj Jedzenia 2023”, również w Polsce wyrzucamy ogromne ilości jedzenia. Każdego roku aż 4,5 miliona ton artykułów spożywczych kończy na śmietnikach, a w 60% odpowiadają za to konsumenci. W 2023 roku ponad połowa ankietowanych (56%) przyznała się do marnowania żywności w swoich domach, co jest niechlubnym rekordem w 14-letniej historii prowadzenia badań przez Banki Żywności. Najczęściej w koszach lądują pieczywo (52%), owoce (38%), warzywa (36%) oraz wędliny (32%).
Problem marnowania jedzenia szczególnie nas niepokoi, dlatego postanowiliśmy zaangażować się w zmianę podejścia do żywności i stworzyliśmy zajęcia edukacyjne dla dzieci Food Heroes. Warsztaty zostały przygotowane przez Electrolux Food Foundation i Banki Żywności we współpracy z organizacjami Worldchefs i AIESEC. Przy ich opracowywaniu korzystano z materiałów World’s Largest Lesson i Project Everyone, a prowadzą je pracownicy firmy Electrolux w ramach wolontariatu pracowniczego – tłumaczy Marta Krzemień HR Business Partner.
Warsztaty Food Heroes są organizowane już od kilku lat we wszystkich regionach Polski, gdzie Electrolux ma swoje biura i fabryki. W 2023 i na początku 2024 roku w naszym kraju zostały przeprowadzone 594 lekcje Food Heroes dla uczniów szkół podstawowych przy udziale 54 wolontariuszek i wolontariuszy z Electrolux i partnera programu, Banku Żywności w Olsztynie. W pierwszym kwartale 2024 w Oławie i odbędą się 24 warsztaty, które poprowadzi w ramach wolontariatu 7 osób, pracujących na co dzień w fabryce pralek Electrolux.
Food Heroes to zabawne godzinne zajęcia dające dzieciom supermoce, których potrzebują, aby dokonywać lepszych wyborów żywieniowych dla siebie i planety. W ich trakcie odkryłam, że dzieci wiedzą znacznie więcej, niż moglibyśmy się spodziewać i są niezwykle kreatywne. Daje to nadzieję, że następne pokolenie będzie skuteczniejsze w rozwiązywaniu problemów przed którymi stoi obecnie świat - mówi Ada Adamska wolontariuszka z fabryki w Oławie.
Warsztaty Food Heroes są przeznaczone dla dzieci w wieku 8-12 lat i mają formę interaktywną, angażującą wszystkich uczestników. W trakcie zajęć dzieci biorą udział w grach „Mądrze kupuję, żywność ratuję!”, „Dobrze przechowuję – nie marnuję”, „Od ziarenka do bochenka” i „Środowisko ratuję, odpady segreguję”, dobrze się bawią i otrzymują dużą dawkę praktycznej wiedzy przydatnej w codziennym życiu. Na zakończenie warsztatów otrzymują pamiątkowe dyplomy Superbohatera Food Heroes, które mają im przypominać, czego nauczyły się podczas zajęć i zachęcać do wprowadzania zmian we własnym domu.
Grupa Electrolux, stawiając sobie za cel kształtowanie lepszego życia, chce nie tylko produkować i sprzedawać wysokiej jakości urządzenia AGD, ale też pozytywnie oddziaływać na otoczenie. W dążeniu do tego, aby stać się zrównoważoną firmą, opracowała własne ramy zrównoważonego rozwoju - For the Better 2030, na które składa się szereg konkretnych celów w trzech obszarach: lepsza firma, lepsze rozwiązania i lepsze życie. Jednym z sukcesów, które już udało się osiągnąć, jest zdobycie certyfikatu Zero Landfill przez wszystkie fabryki Electrolux w Polsce, co oznacza, że mniej niż 1% ich odpadów trafia na wysypiska lub jest spalane w celu uzyskania energii. Resztę używa się ponownie lub poddaje recyklingowi. W 2022 roku Grupa Electrolux została uznana za lidera branży AGD w indeksie zrównoważonego rozwoju Dow Jones (DJSI).