Wyposażenie gastronomiczne wysokiej jakości pozwoli pokazać szefom kuchni pełnię kulinarnego kunsztu
Nawet najzdolniejszy artysta nie będzie w stanie wiele zrobić, jeżeli nie będzie dysponował odpowiednimi narzędziami. Niektórzy kucharze przekonują się o tym bardzo boleśnie. Wystarczy, że wymyślone przez nich ekskluzywne danie przejdzie niewłaściwą obróbkę termiczną w wysłużonym piecu czy piekarniku – smak zmieni się na gorsze. Oczywiście niezadowoleni klienci natychmiast zawołają szefa kuchni, choć ten był w stanie zrobić nic więcej. Na szczęście restauratorzy mają już do dyspozycji sprzęt, który zapewnia optymalne warunki przygotowywania potraw.
Jak przyrządzić skomplikowane danie, nie tracąc przy tym nic z oryginalnego smaku oraz wartości odżywczych?
Powyższe zagadnienie przez wiele lat spędzało sen z powiek wszystkim specjalistom od gastronomii. Pierwszym krokiem w pożądanym kierunku okazało się wykorzystanie obiegu gorącego powietrza do podgrzewania żywności. Jednak prawdziwy przełom przyniósł pierwszy piec konwekcyjny z dodatkową funkcją naparowania. O jakości tych maszyn najlepiej świadczą konkretne liczby podawane przez producentów. Zgodnie z zapewnieniami przedstawicieli firmy Resto Quality, piece konwekcyjno-parowe powodują znacznie mniejszy ubytek masy – a więc i substancji odżywczych. W zwykłym piekarniku mięso zachowuje 60-70% pierwotnej wagi, a w zaawansowanych urządzeniach ta wartość wzrasta nawet do 95%. Dzięki naparowaniu potrawy utrzymują wilgoć, co przydaje im walorów smakowych, a na dodatek nadaje soczystego, apetycznego wyglądu.
Najnowocześniejsze piece konwekcyjne dają mnóstwo korzyści. Sprawdź, ile może zyskać Twoja restauracja
Większa sprawność energetyczna oznacza zarówno zmniejszone zużycie mediów, jak też skrócenie czasu potrzebnego do przyrządzenia jednego dania. Równomierne podgrzewanie pozwala włożyć do pieca konwekcyjnego kilka różnych potraw jednocześnie, w zależności od pojemności konkretnego urządzenia oraz posiadania stosownych półek. Co dla podniebienia najważniejsze, dzieje się to bez najmniejszego ryzyka przenikania zapachu i posmaku. Jedna maszyna jest w stanie pracować w kilku różnych trybach działania (m.in. gotowanie na parze, grillowanie, blanszowanie, smażenie etc.) – oczywiście nie jednocześnie. Dzięki czemu jeden piec konwekcyjno-parowy jest w stanie z powodzeniem zastąpić kilka innych, specjalistycznych sprzętów gastronomicznych. Do tego trzeba jeszcze wspomnieć o nadspodziewanie niskiej jak na taki stopień zaawansowania maszyny awaryjności. Dzięki przemyślanej konstrukcji oraz zastosowaniu najwyższej jakości materiałów w zasadzie jedynym zagrożeniem dla pieca konwekcyjnego są osadzający się kamień oraz inne zabrudzenia.