Dlaczego w Twojej kuchni muszą pojawić się blaty z kamienia? Odpowiedź może Cię zaskoczyć!
Każdy kto chociaż raz urządzał własną kuchnię, prawdopodobnie musiał usłyszeć o kamiennych blatach i ich niesamowitych właściwościach. W tym artykule podpowiemy Ci, dlaczego warto się zdecydować na tego typu materiał w kuchni. Przedstawiamy największe zalety kamienia. Obok nich nie możesz przejść obojętnie! Zwłaszcza, jeżeli zależy Ci na trwałym, bezpiecznym oraz pięknym materiale w sercu każdego domu.
Blaty kamienne charakteryzują się najwyższym poziomem trwałości
Rozżarzony garnek czy patelnia przeważnie potrafią niszczyć blaty kuchenne. To samo powiemy o ostrych nożach bądź zabrudzeniach powstałych w trakcie gotowania. Masz dość uważania na tego typu czynniki? Nie musisz pilnować się na każdym kroku. Blaty kamienne doskonale radzą sobie z takimi aspektami. Ten naturalny materiał pozostaje praktycznie obojętny na skrajne temperatury naczyń lub akcesoriów. Wrażenia na blacie kamiennym nie zrobi także nóż, dlatego większość z użytkowników takich rozwiązań decyduje się szatkować i siekać bezpośrednio na blacie. Wśród wytrzymałości nie można ominąć również kwestii czyszczenia. To kolejny niewygodny temat dla posiadaczy blatów z innego rodzaju materiałów. Kamień wyczyścisz w ułamku sekund. Nawet nie musisz korzystać ze specjalistycznych detergentów. Namoczony ręcznik kuchenny w zupełności wystarczy.
Niepowtarzalny design pasujący do każdego stylu aranżacyjnego – to druga zaleta kamienia
Dostępne na stronie internetowej https://fabrykablatow.pl/ rozwiązania od firmy StoneTrade będą odpowiedzią na wszystkie oczekiwania współczesnych Klientów. Te dotyczą nie tylko najwyższego poziomu wytrzymałości, ale również estetyki! Blaty z kamienia, jako jedne z nielicznych na rynku, można nazwać naprawdę uniwersalnym wyborem. Z natury są one unikatowe – każdy blat posiada niepowtarzalny design. Tworzy go natura! Niezależnie od tego jaki wzór wybierzesz, sprawdzi się on zarówno w nowoczesnych wystrojach, jak i tych nieco bardziej klasycznych. Blaty z kamienia z powodzeniem wykorzystasz w stylu rustykalnym, skandynawskim czy modernistycznym.
Bezpieczny kontakt z żywnością. Blaty z kamienia są w pełni food safe!
Wielu domowych kucharzy coraz częściej zwraca uwagę na bezpieczeństwo i czystość żywności, która przebywa na blacie jeszcze przed finałową obróbką. Dotyczy to zwłaszcza mięs, warzyw oraz owoców, czyli grupy produktów o mocnym nawilżeniu. Kontakt z nieodkażonym blatem w takich przypadkach może przynieść negatywny skutek w postaci zdrowotnej. Blaty z kamienia cechują się najwyższymi standardami higienicznymi – mogą mieć bezpośredni kontakt z każdym rodzajem żywności. Sam materiał nie zawiera szkodliwych substancji, a jego właściwości minimalizują ryzyko rozwoju zarazków, drobnoustrojów oraz bakterii.